• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • dulu AKU seorang dungu

    Monday, May 23, 2011
    Salam selasa buat semua. Entri kali ini lebih menjurus kepada latar keputusan yang aku pernah dapat suatu ketika dahulu.

    Aku dulu pernah menghadiri kelas tadika Madrasah Darul Uloom, Lawas seawal usia 5 tahun. Bagi komuniti di sini,5 tahun masih dikira belum sesuai kerana kebiasaanya parents2 akan hantar anak mereka ke kelas tadika pada usia 6 tahun. Bagi parents aku,kalau mula awal lebih baik. So,after 2 years kelas tadika,kami kena duduk exam kelayakkan,which yang bakal menentukan our future primary school. Time tu kami just ada 2 options,either lulus dengan cemerlang akan ditempatkan ke Sekolah Agama (antara sekolah berprestij di Lawas) and gagal- ke Sk Pusat Lawas.Time exam tu aku BLURR habis.Exam semua dalam bahasa Arab. I even don;t know how to read,apatah lagi nak menjawab soalan. AKU GAGAL!

    Then,waktu tu aku belum kenal erti kata falsafah. Emak selalu pesan,gagal sekali bukan gagal selamanya. Waktu tahun satu,aku ditempatkan kat 1Azam,kelas yang paling hujong. Masuk tahun2-6,aku telah dapat menempatkan diri kat kelas Separa Elit. Tahun6 dulu,aku sempat lah jugak masuk asrama,duk kat sana just nak main-main,study pun tak pernah serious. Exam UPSR,very upsetting, aku just dapat 3A2B-sains aku B. Frust giler,sebab aku antara student harapan untuk skor Sains.

    Form1-aku dapat offer masuk kelas KRK (kelas rancangan khas) SMK Merapok-khas untuk student yang in the middle of excellence. Aku beruntung lah jugak dapat masuk kelas ni,sebab Diantara 170+ student form1,hanya 23 orang jer yang terpilih based on their UPSR result. Kira bangga lah jugak time ni. Sampai hujung tahun form1, aku masih lagi tak dapat nak skor dalam exam. Untill end of year form1 tu,aku dapat no3 SELURUH TINGKATAN!.Start dari inilah,aku dah start perjuangan persaingan,kerana bagi aku, USAHA yang penting. Result aku buat masa ni maintain. I keep My strategy, Maintain Ur Performance. Aku selalu ingatkan diri aku, Nak dapat kecermelangan is very easy,tapi untuk Maintain kecermelangan is not that Easy. Selepas melepasi tahap kecermelangan,kita harus menghadapi tahap yang seterusnya-MENGEKALKAN kecermelangan-which ramai orang Kecundang time ni. Time aku form2,aku adalah jugak berkawan dengan senior ni, Husaini (dari entri geng anak seni)-dia dapat skor 7A1B time PMR dan dapat fly ke MRSM Kuching,seluruh sekolah bangga akan dia. Start dari detik itulah,aku berazam nak Kalahkan budak ni. Kalau dia Boleh ,akupun boleh. Inilah juga cara aku nak keluar dari kehidupan LAWAS ni, Mencari pengalaman ditempat orang lain. So,after result PMR kuar,alhamdulillah,..aku dapat 8A dan dapat fly ke Sek.Men.Sains Kuching.(sekolah terbaik kat sarawak). Start dari hari inilah jugak,yang aku percaya,Nothing is impossible, dan USAHA keras akan diberkati Allah.

    Time aku form5 kat SAINSKU,hidup kat sini bukan lah senang seperti yang disangka. Hidup dalam study environment ni kadang2 boleh buat kita stress. But i manage to follow them,since aku sangat minat dalam dunia study ni. Then,berita dari senior aku yang sorang ni, HUSAINI(sama-sama sek kat merapok dulu), dia dapat offer ke AUSTRALIA,dalam bidang arkitek. Huh,aku punyer lah tumpang gembira dengan pencapaian yang dia dapat.Terdetik satu cabaran baru, kalau dia dapat,aku pun mesti dapat. Sebab aku kenal sangat dgn Husaini tu,rakan sepermainan dulu. Aku bertekad nak study kat overseas pulak lepas ni. STUDY hard bagai nak rak time SPM dulu...dan Alhamdulillah,tanggal 23 Mac 2011, aku dapat 9A dalam SPM. Husaini dulu 9A1B. aku dapat stret.Husaini tak..kekeke..

    Inilah peluang aku nak terus dapatkan peluang belajar kat Overseas. Aku apply JPA pnyer biasiswa. Baca kisah (coretan temuduga)-untuk mengetahui kisah aku time interview dulu. dan ALhamdulillah,Praise to ALLAH,aku berjaya mendapat tajaan ke oversea. Syukor sangat-sangat.

    So,the moral of the story is, Untuk berjaya bukanlah mudah.Perlukan pengorbanan yang ikhlas. Bersusah-susah dahulu,bersenang-senang kemudiaan. Dungu bukan ertinya kita tidak mampu, USAHA yang keras akan mengubah persepsi orang terhadap kita, Allah dan tuhan memberkati orang yang berusaha.!

    Husaini- dia dapat tajaan ke Australia-arkitek. Sekarang tengah buat persediaan kat KBU international College.
    Aku pulak - dapat tajaan ke United Kingdom (England)-farmasi. Bulan7 buat persediaan kat International Education Center,Uitm Shah Alam.

    6 comments:

    1. Husaini Liakbar said...:

      beware!! mungkin bila ko masuk intect ko akan jd 'dungu' balik.. roda sentiasa brputar..

    1. Farryiedz Mustapha said...:

      Husaini : ya...Kita harus terus beringat,bahawa dunia ini bukan sentiasa mudah...

      Prof Amir : huhuhu..u like i DUNGU? kehkeh

    1. aQ iEnA cOmOt said...:

      hurm , . . i want to like you also . . . i want 11A+ . . .huhu . . pray for me . .

    1. Izzati said...:

      Congrats! Usaha yg paling penting. No short cuts in life...

    1. Farryiedz Mustapha said...:

      Izzati..thx very much..i really appreciate it! No short cut or smthing ...ahah

    Post a Comment

    featured-content