• Home
  • Posts RSS
  • Comments RSS
  • Edit
  • Kisahbudak A-levelMedicine: 18Hari

    Monday, June 13, 2011


    As Salam buat pem-follow sekalian. Hari ni, tepat pada pukul 12.04 am, tinggal 18 hari lagi sebelum Officially sebagai Student A-level Medicine, International Education College (INTEC),Shah Alam. Aku dok repeat statement ni agar yang malas nak baca entri lepas boleh buat short-course untuk faham kisah budak A-level Medicine ni.

    Well,Preparation nak ke INTEC almost 70% completed. Tinggal nak jumper doktor untuk Konfirmkan tahap kesihatan aku sekarang ni. Bercakap pasal Medical Check Up ni,aku nak share sikit pasal Blood test aku yang entah kecundang dan kena amik blood sekali lagi (Oh my Gosh!,x suka kena masuk jarum dalam badan)...huh

    Kisah nyer begini ye puan-puan dan adik-adik sekalian.... Lepas jer kol akak Lab Pathology kat poliklinik (my Cousin),mak aku dah start bad mood.Aku pun heran,naper pulak mak aku ni balik awal hari ini?... Lepas tu,Mak aku cakap lar yang blood test aku tu kena reject sebab doktor x sign form Lab tu..HUH!! aku punyer lah BERAPI (hiperbola)..dah nak kena tunggu 3 weeks...cek-cek...kena reject pulak!! Ini yang buat aku bad mood nie..So,My cousin tu decide kat mak aku suruh buat blood test kat private clinic. Thank You my cousin for ur advice.

    Part second Blood test ni yang buat aku HERAN sangat. Cita-cita aku dulu nak jadi dokter,ceh..tu dulu..sekarang tak dah...Boleh2 pulak aku nak PITAM tengok darah yang Flow out kat syringe tu. Aku pun dok fikir lepas amik darah tu..pesal pulak aku ader ANTI-TENGOK-DARAH syndrome ni? Haish binggung aku....So,bila fikir2 balik..eh..malas lah nak fikir...Continue story aku ni...

    Lepas jer amik darah tu, Aku cakap lah kat Dokter tu, "Sir,why i've these Blink-blink fly over my eyes"...then he says " Maybe u watch the blood flow,please lay on the bed"...pastu..nurse tu pun suruh aku baring2 jap, untuk buat aku tenang dan x pitam.



    Kejadiaan ni macam ni. AKu x rasa yang aku ni GERUN tengok darah. Maybe aku naik pitam disebabkan sikit problem time Sucking the blood out. ...."swamp that area...tie his hand..yea,i can see lot of places we can take his blood"...camni lah dialog dokter tu,aku pun bangga jugak yang aku ni byk point nak amik darah. So,tanpa buang masa,dokter tu pun cucuk jarum kat lengan kiri aku ni. Aku baru jer nak puji yang doktor ni buat tak sakit kalau nak di compare dengan abang makmal yang amik darah aku hari tu. So...dalam 30 seconds...belum sempat syringe tu penuh,darah aku dah stop flowing. Dokter tu cakap vein tu dah tutup balik. So,ape lagi, dia Putar 180 degrees jarum tu kat lengan aku...AKU RASA PUNYER NGILU BAGAI NAK MAMPUS!!!..jarum tu kat lengan aku hampir nak ke-2 minit...Tarik punya tarik..darah tu masih tak cukup lagi...sekarang aku dah rasa sakit tahap dewa-dewi..huh!!!....

    At last,darah cukup..start ni lah aku start BLINK-BLINK***...maybe ngilu sangat time jarum tu sangkut kat lengan aku..bukan sebab aku ni fobia darah...huh...pastu..aku baring...then..aku dh OK!...tamat..hahaha...

    8 comments:

    1. zulaikha asyiqin bt nur azri @ let said...:

      aku ska tme ambk darah. best. p rsa nya, med checkup kat private clinic ok gk. cepat jak rsult nya. p knak byr lbeh la. p bebaloi :)

    1. Farryiedz Mustapha said...:

      Eka~~ aku x suka time first nya NYUCOK!! sakit dowwh... btw, ku 2hari jak dh siap blood test aku...rah private lah.. First dolok ku rah Gov...lambat kali jak,kakyar kena reject!! .. pa nama tk...Alu lah Doktor ya pdh (private Dr)..Sistem dorang "bodowh"...aku aok jak la..haha

    1. zulaikha asyiqin bt nur azri @ let said...:

      haha. sronok bh ambk drh. aku fez tme knak ria. suk jak sa. haha. gov kan bnyak org. ya nya slow ya. haaa. p nk ku da pdh ria. g private jak. hahaha.

    1. aziq-kun said...:

      aku gk gelik baca tok >_<
      ku x suka nangga darah, x suka mkn ubat, x suka bau hospital, ng xda bakat mok jd doktor xD

    1. Farryiedz Mustapha said...:

      AzIQ:..smpey juak gelik kawu..haha...Smua ndah d geliknya..ubat n so ON...hahaha...xpa,kelak ku kirim kwu sepacket darah..OK!..haha

    1. Izzati said...:

      Wow! Nasib baik mine wasn't that bad at all compare to yours. Scary baca. Memang betul la kita bukan bakal2 doktor! Haha!

    1. sofeafaudzi.photography said...:

      *membaca sambil geli-gelemn* - aku pun takut darah and injection --"

    1. Farryiedz Mustapha said...:

      Sofea...haha,Fobia kat darah...adakah kiter serupa? haha

    Post a Comment

    featured-content